PS. Nu har jag uppdaterat "Våra mål" för den som vill ta en titt på det!

Imorgon 15.00 åker jag och klassen med en massa andra Säbyholmare till Järvsö för skolresa! Vi kommer rulla runt i snö, jag kommer fotografera dygnet runt (så länge batteriet räcker i alla fall!), skratta och umgås. Njuta! Behöver det just nu. Varva ned.

I början på den här veckan, om jag inte minns fel, så pratade jag med en tjej i trean om brukshundsklubbar och agility. Hon tyckte Pixie och jag skulle byta till Botkyrka BK och gå agilitykurs - jag blev superpeppad! Vill verkligen byta till en klubb som jag kan börja vara aktiv på, och agility är ju precis vad vi vill sätta igång med i år. Känns jäkligt bra. Mer om det senare...

...och så lite mer om valp-tankar. Jag går ju i sådana, och nu menar jag inte att skaffa valp utan ta valpkull på Pixie! Är sedan ett tag tillbaka intresserad av avel, och för närvarande finns ingen annan ras jag är intresserad av att avla på än tollare. I månader nu har jag funderat på huruvida Pixie är en bra avelshund eller inte, är hon en tollare jag skulle vilja ha valp från själv? Hur vill jag meritera henne innan det skulle kunna bli något? Vad för hane passar isåfall? Är det okej trots hennes överteckning? Borde jag gå ut gymnasiet innan, eller är det för långt till dess?
Vad för utbildning vill jag hunnit skaffa mig?

Det är inte så att jag har bråttom eller så. Men det här är något man ska tag i tidigt, tänka igenom noga. Jag tänker inte ha bråttom när det gäller mina avelstankar.
Nu har jag i alla fall skrivit här vad jag går och tänker på titt som tätt. Små Pixie juniorer!

För er som kommer att tänka på något rörande mina avelstankar (det kan vara negativt eller positivt, jag vill höra allt!) så kommentera gärna det. Vill ha all typ av feedback jag kan få runt det här.
 
Igår åkte jag och Pixie med vårat lilla gäng till "Hundöarna" (buss till Orangeriet, Drottningholm). Mikaela, Indie, Lollo, Pari, Tyson var med.
Hundarna sprang runt med andra hundar, Pixie satt dock mest och försökte ta bort snö som fastnat i tassarna. :/ Tycker så synd om henne, får lätt problem med sånt! Jag har börjat fundera på om hundskor är en bra idé (även om det är en av de löjligaste tankarna jag tänkt). Hon springer i stort sett inte ens på vintern; sitter bara och slickar på tassarna.
 
Nybadad vovvsi
Chillarn
På besök hos Lukas, spanade in den pågående matlagningen. Mycket intressant.
Nu när Pixie blivit så stor kunde det väl varit dags att lära sig få på sig halsbandet själv. Gick sådär - vi får öva på det.. ;)
"Kan inte du kasta det här benet snääälla?"
Koncentrationsträning med Clara - boll på huvudet!
Godmorgon :)
 
Dagens tips till alla hundägare:
Belöna era hundar när dom kissar.

*Du kan till slut lägga till "gå och kissa" och har då en hund som kan kissa på kommando.
*Du får en hund som kommer till dig när den är lös så fort den kissat - automatisk inkallning!
Nu ikväll mjukstartade vi lydnadsträningen väldigt enkelt. Vi var i en rastgård nära där vi bor som var helt tom. Såhär blev det:

1. Fritt följ (inget koppel, vet att jag måste börja träna med koppel så fy på mig!) med vändningar, raksträckor, gå i cirklar, stanna.
2. Inkallning
3. Ställande under gång

1. Fria följet blev en uppvärmning först, belönade med godisbitar och körde korta sträckor som jag förlängde varefter. Gick fint! - Men vi måste öva på vänstersvängar.
2. Inkallning blev bara två stycken för dom sitter så snyggt. - Inget att jobba på!
3. Ställande under gång gick dåligt först, hon ville sitta. Bröt tre gånger, började om; då ställde hon sig äntligen och fick belöning! Hon förstod att nåt blev fel först. - Vi måste bara upprepa ställanden då & då så dom blir helt inlärda.

Det enda jag belönade med var lite levergodis och kamp/apportering med ett koppel! Roooligt tyckte hon. ;)

Annat att tänka på? INGA lägganden på väldigt länge, framförallt inte innan tävling. Hon har för stor tendens att lägga sig på ställanden under tävling då.
 
Idag blev det en eftermiddagspromenad runt Stora Skuggan/Universitetsområdet. Det är bara att ta tunnelbanan från Mariatorget, tar 15 minuter! Pixie fick småspringa lite med en pigg irländsk setter, stack iväg till en hästhage för att käka hästskit (och göra matte fly förbannad för att hon inte kom tillbaka när jag ropade..!) och så körde vi en del dummyapportering. Det gick sådär. Vi gjorde två sök över ett större ängsområde.

1. Först gick jag i en fyrkant och släppte dummyn i första hörnet. Det gick bra; fort ut, hittade snabbt och fin avlämning. Det var en bra mjukstart.
2. Sen gick jag istället en bredare triangel och släppte dummyn mitt i. Då bestämde sig fröken bus för att lämna sin plats och följa efter mig. (Hur gör man i ett sånt fall??) Jag var i stort sett klar så jag tog med henne tillbaka till utgångspunkten. Skickade ut henne och hon sprang åt helt fel håll. Tog lång tid innan hon hittade den, hon tog inte upp den direkt och släppte den innan hon var framme hos mig. Jag förstod sen innan att hon egentligen var mer lukt-intresserad så jag bröt där, ville inte att det skulle bli fler misstag.

Men nu är i alla fall dummyträningen mjukstartad! Måste ta upp visselpipsträningen igen och försöka hitta en träningskompis som kan ses då och då (har ju redan minst tre lydnadskompisar). Och så vill jag börja åka till Orhem på träningarna, har ju inte gått nå vidare förr.
 
2012: Vi började året med snöäventyr och härliga bilder.
Under våren började vi på både rallylydnads- och tävlingslydnadskurser.
På Skarpnäcks klubbmästerskap fick vi pröva på att tävla i lydnad och det kändes som en bra början.
Sista veckan i juni åkte vi på Riksläger - något av det bästa jag gjort!
Sen var det dags för Klanhelg på Säbyholm då vi gick jaktkurs för Eva med ett glatt gäng Tollarboare.
Besök av Barb från USA under en vecka gjorde sommarlovet ännu lite gladare.
Vi debuterade på Tollarspecialen - utställning och lydnadsklass 1 med två tredje priser.
Jag började på Säbyholm och fick en superbra skolgång - för första gången.

Nu har vi skaffat nya kompisar och många nya erfarenheter. Jag känner mig väldigt ny själv, och vill bli ännu bättre inför 2013. Anna-Li 2,0. Pixie och jag ska ta Lp1, jag vill starta workingtest och träna agility. Jag vill utveckla min fotografiska sida på fler sätt.

Men framförallt vill jag vara lycklig tillsammans med min underbara Pixie. Det blir målet för 2013.